O le tioata o le lalolagi e 12,000 tausaga le matua na maua i le atunuu o Amerika i Saute, ua foia le mea lilo na tupuga mai ai.

I aso ua tuanaʻi, o faʻamalama pepa mache sa faʻaaogaina i Saina anamua, ma faʻamalama tioata e naʻo le taimi nei e maua ai, ma avea ai puipui tioata tioata i totonu o aai o se vaaiga matagofie, ae o le faitau sefulu afe o tausaga o tioata ua maua foi i luga o le fogaeleele, saʻo i totonu. o se alalaupapa 75-kilomita o le Toafa Atacama i le itu i matu o le atunuu o Amerika i Saute o Chile.O le teuina o tioata silicate pogisa o loʻo salalau solo i le lotoifale, ma ua faʻataʻitaʻiina i latou iinei mo le 12,000 tausaga, aʻo leʻi faia e tagata le tekinolosi e fai tioata.Ua iai ni taumatematega po o fea na sau ai nei mea tioata, ona e na o le maualuga o le vevela o le afi e mafai ona mu ai le oneone i tioata silicate, o lea e fai mai ai nisi o le "afi seoli" na tupu muamua iinei.O se suʻesuʻega talu ai nei na taʻitaʻia e le Brown University's Department of Earth, Environmental and Planetary Sciences o loʻo fautua mai ai o le tioata atonu na fausia i le vevela vave o se kometi anamua na pa i luga aʻe o le lalolagi, e tusa ai ma se lipoti a Nov. 5 Yahoo News.I se isi faaupuga, ua foia le mealilo o le amataga o nei matatioata anamua.
I le suʻesuʻega a le Iunivesite o Brown, talu ai nei na lomia i totonu o le tusi talaaga Geology, fai mai tagata suʻesuʻe o faʻataʻitaʻiga o tioata toafa o loʻo i ai ni vaega laiti e le o maua i le taimi nei i le lalolagi.Ma o minerale e fetaui lelei ma le tuufaatasiga o mea na toe aumaia i le lalolagi e le NASA's Stardust mission, lea na aoina mai vaega mai se kometa e taʻua o le Wild 2. Na tuʻufaʻatasia le 'au ma isi suʻesuʻega e faʻamaonia ai o nei faʻapotopotoga minerale e foliga mai o se taunuuga o se kometa ma se fatuga. e tutusa ma le Wild 2 lea na pa i se nofoaga e latalata i le Lalolagi ma o se vaega ma vave ona paʻu i le Atacama Desert, vave faʻatupuina le maualuga o le vevela ma faʻafefeteina le oneone, ae tuʻu ai nisi o ana lava mea.

O nei tino tioata o loʻo taulaʻi i luga o le Toafa Atacama i sasaʻe o Chile, o se laufanua i matu o Chile e tuaoi ma Andes i sasaʻe ma Chilean Coastal Range i sisifo.Talu ai e leai se fa'amaoniga o le malosi o mauga mu iinei, o le genesis o le tioata e masani ona tosina mai ai le fa'afanua ma le geophysical community e faia ni su'esu'ega talafeagai i le lotoifale.

3
O nei mea tioata o loʻo i ai se vaega o le zircon, lea e faʻafefe ai le vevela e fausia ai le baddeleyite, o se suiga o minerale e manaʻomia ai le oʻo atu i le vevela i luga aʻe o le 1600 tikeri, lea e le o se afi faalelalolagi.Ma o le taimi lea o le suʻesuʻega a le Iunivesite o Brown ua faʻaalia atili ai tuʻufaʻatasiga uiga ese o minerale e maua i meteorites ma isi maʻa ese, e pei o le calcite, meteoric iron sulfide ma le calcium-aluminum-rich inclusions, e fetaui ma le saini mineralogical o faʻataʻitaʻiga kometa na maua mai le NASA's Stardust mission. .O lenei mea na mafua ai le faaiuga o le taimi nei.


Taimi meli: Nov-16-2021